Historia om Serengeti National Park

Serengeti National Park är den enda plats där du kan bevittna miljontals migrerande gnuer över Acacia-slätterna, det är människolivets vagga, och förmodligen det närmaste en orörd afrikansk vildmark du någonsin kommer att komma: välkommen till Serengeti National Park. Där tiden verkar stå stilla, trots de tusentals djur som ständigt är i rörelse.

Den största destinationen för vilda djur på jorden

Serengeti Nationals magi Park är inte lätt att beskriva med ord. Att inte bara se, utan också höra surret från miljontals gnuer så tjockt i luften att det vibrerar genom hela din kropp är något du kommer att försöka beskriva för vänner och familj, innan du inser att det är omöjligt. Vy över honungsupplysta slätter vid solnedgången så vacker, det är värt resan bara för att bevittna detta. Massaifolkets genuina leenden ger dig en omedelbar värmande glöd inuti. Eller bara känslan av att ständigt vara bland tusentals djur – det spelar ingen roll vilken årstid av migrationen du besöker Serengeti National Park, den är magisk året runt.

Den stora migrationens oändliga cirkel

Serengeti National Park var en av de första platserna som listades som ett världsarv när FN-delegater träffades i Stockholm 1981. Redan i slutet av 1950-talet hade detta område erkänts som ett unikt ekosystem, vilket ger oss många insikter i hur naturen fungerar och visar oss hur dynamiska ekosystem egentligen är.

Idag kommer de flesta besökare hit med ett enda syfte: att bevittna miljontals gnuer, zebror, gaseller och elander på en massvandring för att släcka sin törst efter vatten och äta färskt gräs. Under denna stora cykliska rörelse rör sig dessa klövvilt runt i ekosystemet i ett säsongsmönster, definierat av nederbörd och gräsnäringsämnen. Dessa stora flockar av djur i rörelse kan inte bevittnas någon annanstans. Medan andra berömda djurparker är inhägnade, är Serengeti skyddad, men oinhägnad. Att ge djur tillräckligt med utrymme för att göra sin återresa, en som de har gjort i miljontals år. Läs mer om Stor migration.

Bortom den stora migrationen

Även om det för många resenärer, migrationen är en av de främsta anledningarna till att besöka Serengeti National Park, det är värt att se bortom detta enorma spektakel. För det första kan naturen inte styras. Att ha realistiska förväntningar på dina chanser att bevittna en flodkorsning, eller en stor flock på väg, är avgörande. En flodkorsning till exempel varar ofta bara trettio minuter, så den kan missas på ett ögonblick. Men låt inte detta avskräcka dig: det finns många andra skäl att besöka Serengeti. Om det inte är för denna vidsträckta landsträcka där du kan köra för evigt och aldrig få nog, kan det vara för den otroliga himlen med bländande färger, eller den ursprungliga känslan av spänning när ett djupt mörkgrå åskväder dyker upp vid den breda horisonten. Eller så kan du svara på lejonets rop och komma till Serengeti för en av de största koncentrationerna av rovdjur i världen: flockarna försörjer omkring 7 500 hyenor, 3 000 lejon och 250 geparder. Och vad sägs om de tysta grå jättarna? Elefanter i Serengeti vandrar över slätterna in i skogarna och festar i löv och trädgrenar. Läs mer om vilda djur i Vilda djur i Serengeti.

Stammar i människolivets vagga

Även om djur fortfarande regera slätterna i Serengeti, detta område har en otroligt lång historia av mänsklig ockupation. Inte bara människor utan även mänskliga förfäder (Australopithecus afarensi) levde i detta område i nästan 4 miljoner år. Idag är Serengeti nationalpark fortfarande hem för flera inhemska stammar. En av de mest kända stammarna är massajerna: denna stam är unik och populär på grund av sin länge bevarade kultur. Trots utbildning, civilisation och västerländska kulturella influenser har massajerna hållit fast vid sitt traditionella sätt att leva, vilket gör dem till en symbol för tanzanisk och kenyansk kultur. Läs mer om massajer.

Livskraft, variation och vidd

Du kommer snart att inse den förvåningen har inga gränser i denna världsberömda nationalpark i Tanzania. Serengeti är ett övergångsområde, med distinkta övergångar som går från rika platta jordar till fattiga kuperade jordar i norr, vilket lockar en mängd olika vegetation och djur. Oavsett om du letar efter stora katter, fåglar eller till och med mindre varelser: Serengeti National Park levererar. Även att förstå och uppleva bara en liten del av detta ekosystem kommer att förändra din syn på vår värld och miljön.

Efter att ha blivit överväldigad av det här landets liv, variation och vidd, kommer denna övergångsplats att lämna dig förändrad för alltid.

Historia om Serengeti National Park

I slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal beskrev upptäcktsresande och missionärer Serengeti-slätten och det enorma antal djur som finns där. Endast mindre detaljer är allt som rapporterades innan utforskningar i slutet av 1920-talet och början av 1930-talet ger de första referenserna till de stora gnuvandringarna och de första fotografierna av regionen.

Ett område på 2 286 kvadratkilometer etablerades 1930 som ett viltreservat i det som nu är södra och östra Serengeti. De tillät sportjaktverksamhet fram till 1937, varefter den stoppade all jaktverksamhet. År 1940 tilldelades området status som skyddat område och själva nationalparken etablerades 1951 och täckte då södra Serengeti och Ngorongoros högland. De baserade parkens högkvarter på kanten av Ngorongoro-kratern.

Så, den ursprungliga Serengeti National Park, som den publicerades 1951, inkluderade också det som nu är Ngorongoro Conservation Area (NCA). 1959 delades Ngorongoro Conservation Area av från Serengeti National Park och de utökade gränserna för parken till Kenyas gräns. Det viktigaste skälet till att dela av Ngorongoro-området var att lokala massajerinvånare insåg att de hotades av vräkning och följaktligen inte tillåter att beta sin boskap inom nationalparkens gränser. För att motverka att detta inträffade genomfördes protester. En kompromiss nåddes där Ngorongoro Crater Area delades av från nationalparken: massajerna kan leva och beta sin boskap i Ngorongoro Crater-området men inte inom Serengeti National Parks gränser.

År 1961 Masai Mara National Reserve i Kenya etablerades och 1965 lades Lamai-kilen mellan Marafloden och Kenyas gräns till Serengeti National Park, vilket skapade en permanent korridor som tillåter gnuerna att migrera från Serengetislätten i söder till Loita-slätten i norr. Maswa Game Reserve grundades 1962 och ett litet område norr om Grumeti-floden i den västra korridoren lades till 1967.

Serengeti National Park var bland de första platserna som föreslogs som en Världsarv av UNESCO vid 1972 års Stockholmskonferens. Det bildades formellt 1981.

KÄLLA https://www.serengeti.com/information-serengeti-national-park.php